2009. április 3., péntek

6., Star Trek Enterprise (2001-2005) 98 epizód

Alkotói Rick Berman és Brannon Braga. A legújabb és tulajdonképp a „leg régibb” Star Trek sorozat! Mert ezt a sorozatot készítették el utoljára, mégis ez a sorozat az, amely bemutatja a Star Trek világának a kezdeteit, még a Föderáció megalakulása előtt. Trek időszámítás szerint 2151-ben kezdődik a történet, a Földön majd az Enterprise Nx-01, első ötös fokozatra képes Emberi űrhajó fedélzetén izgulhatjuk végig az ember első „szárnycsapásait” az ismeretlen világok felfedésében.

A sorozat újításai:

- az első digitális videón készült Star Trek sorozat
- az első HDTV formátumban készült Star Trek sorozat
- az első szélesvásznú Star Trek sorozat
- az első Star Trek sorozat énekelt főcímdallal (ami gyönyörű)
- az első Star Trek sorozat melynek főcímében, valódi képsorozat látható a Marsról(a „Yogi” sziklát valamint a NASA Mars járóját láthatjuk.)
- az első Star Trek sorozat melynek főcíme számos, valódi achív felvételt tartalmaz:
  • Az Enterprise űrsikló
  • Chuck Yeager és "Bell X-1", az első hangsebességet elérő repülőgép
  • Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins amerikai asztronauták, amint beszállnak az Apollo 11-be
  • Robert H. Goddard, a modern rakétatechnika atyja (a táblára író személy)
  • Charles A. Lindbergh és Spirit of St. Louis nevű repülőgép, amellyel először repülte át az Atlanti-óceánt
  • Alan Shepard, az első amerikai űrhajós és később az Apollo 14 parancsnoka

- az első Star Trek sorozat melynek főcímében egy másik Trek filmből láhatunk jelenetet(Star Trek: The First Contact-ból a Phoenixet láthatjuk felszállni)
- Archer kapitány kabinjának falán lóg egy fénykép, az "American World Airways" festésével. Gene Roddenbbery a Star Trek atyja, egy ideig Pan Am pilótaként dolgozott.

Mindezek ellenére, a mai napig viták folynak a sorozat folytonossági hibáiról. Sokan úgy vélik, hogy bizonyos események ellentmondanak a korábban már lefektetett tényeknek. Például, hogy Spock volt az első Vulkáni a Csillagflottánál, hogy Kirk hajója volt az első, amely az Enterprise nevet viselte, vagy, hogy a Klingonokkal 2218-ban találkozott az ember először nem pedig 2151-ben. De ezek közül csupán az utolsó állítás lett konkrétan kijelentve a filmekben, a többiről nem mondható ez el.

Az Enterprise 2005-ben az Eredeti sorozat sorsára jutott, 98 epizód után, leállították a forgatásokat. Erről a sorozatot sugárzó UPN csatorna vezetősége döntött. Így tizennyolc évnyi megszakítás nélküli filmgyártás után, 2006 volt az első év, melyben nem készültek újabb Star Trek részek.

Főszereplők:

Scott BakulaJonathan Archer kapitány (Az élet háza, Idegen tűz I-II)

Jolene Blalock T’Pol elsőtiszt, tudományos tiszt/ alparancsnok (vulkáni rang) (Lassú tűzön, Borotvaélen)

Connor TrinneerCharlesTripTucker III Parancsnok, főgépész (Baseball barátok)

Dominic KeatingMalcolm Reed Hadnagy, biztonsági főtiszt (Dzsungelből dzsungelbe)

Linda ParkHoshi Sato Zászlós, kommunikációs főtiszt (Született nyomozók)

Anthony Montgomery Travis Mayweather Zászlós, kormányos

John BillingsleyPhlox Orvosi főtiszt (Az őslakó, Időzavarban, Tiszta ügy)


...

8 megjegyzés:

  1. Látom, ugyanaz foglalkoztat mindkettőnket :-D A zene engem is megfogott :-) A sorozat is, még az említett hibák dacára is.

    VálaszTörlés
  2. Már rég óta foglalkoztat, csak most tudtam befejezni a cikket:D

    A sorozat is megvan rég, csak -ahogy Te is írtad a blogodon- úgymond előítélettel álltam hozzá és nem tetszett. Ezért áltam neki pár hete előröl, hogy most minden előítélet nélkül leülök és végignézem:D És jelentem bejött:D Néhány dolog furi ugyan, de nagyon tetszik:D
    Hihetetlen látni, hogy találkoznak a fajokkal és azoknak van ilyen-olyan technikájuk, melyeket majd csak a Föderáció megalakulása után láthatunk majd a flottás hajókban.

    VálaszTörlés
  3. Ja és a ZENE... nagyon-nagyon-nagyon tetszik:D Kár, hogy ilyen rövid:D Minden résznek a főcímét végig hallgatom és ha lehet jó hangosan!:D

    VálaszTörlés
  4. Hát, bevallom, ez az egyetlen sorozat, aminek én is meghallgatom a főcímzenéjét minden alkalommal az elején is, meg a végén is :-D

    Számomra ennek a sorozatnak az az igazi értéke, hogy tanúi lehetünk az első lépéseknek. Emberek csillaghajón a világűrben felfedező úton. Belőlük nő ki majd a Picard-Janeway-Sisko féle generáció, akiket már minden előítélet nélkül tud mindenki fogadni.
    Jó, hogy elkészült ez a sorozat, mert nem árt tudni, hogy hol és hogyan kezdte az ember a csatangolást az ismeretlenben.

    Ja, és legalább annyi humor van benne, mint a DS9-ban :-D

    VálaszTörlés
  5. Nekem is megetettszett a sorozat, bár a lelkesedésemet az említett töténetbeli tévedések erősen lehangolják.

    Pl. ez a klingon dolog. Nomeg a másik, hogy nem Picardék találkoznak először ferengivel? Mert ebben a sorozatban Archeék összefutnak velük.

    A replikátor ügy a másik, de mondjuk arra még rá lehet fogni, hogy nem az a "jól ismert" replikátor amelyik ilyen transzporter teknikára épül, hanem ilyen italautomata jellege van.

    De az nagyon zavaró, hogy sok helyen ellentmondások vannak.

    VálaszTörlés
  6. Igen ezek elég zavaróak. Ha belegondolunk a sorozat legelső pár percében már megtörténik a baki... lezuhan egy klingon a Földre és még a homloka is redős... szóval ez van, de azért nagyon jóó a sorozat!!:) Nekem végül is bejött:D:D

    VálaszTörlés
  7. Elvesztek a részletekben, gyerekek :-D Nézzétek és élvezzétek :-D Ez az utolsó olyan ST sorozat, amiben nem csak a ST öröme, hanem az ismeretlen felfedezésének az öröme is hajthat minket. A többi szériát ismerjük, nem azért nézzük, mert nem tudjuk, mi fog történni. Ez meg tele van meglepetéssel :-D

    VálaszTörlés
  8. Én nem veszek el a részletekben!!!:D
    Mondtam, hogy nekem tetszik, mindezek ellenére!:D

    VálaszTörlés