2009. április 1., szerda

1., Star Trek: Az Eredeti sorozat – The Original Series (TOS) (1966-1969)

Gene Roddenberry egy olyan világot álmodott meg, melyben a tudomány, a kaland, valamint a romantika is nagy hangsúlyt kap. Mindezt a távoli jővőbe képzelte, amikor az emberiség már átesett a 3. világháborún1964-ben forgatták le az első bevezető epizódot The Cage (A kísérlet) címen, melyben Az Enterprise csillaghajó kapitánya a Jeffry Hunter által alakított Christopher Pike volt a pilotot végül az NBC vezetősége elvetette. Túl „gondolatigényesnek” vélték az epizódot, kifogásolták a női első tiszt (Majel Barrett), valamint az ijesztő külsejű Spock jelenlétét a filmben. Roddenberry 1965-ben készítette el a második bevezető epizódot, melynek a Where No Man Has Gone Before (Ahová még ember nem merészkedett) címet adták. Itt játszott először a vásznon a Williem Shatner alakította James T. Kirk kapitány, aki később a sorozat főszereplője lett. Majd az egész legénységet lecserélték, egyedül Spock parancsnok maradt, aki a sci-fi történetének egyik legjelentősebb figurája. Ő a tudományos tiszti poszt mellett első tiszt is lett; a korábbi első tisztet játszó Barrett pedig Christine Chapel szerepét kapta meg. Ez az epizód sikeres volt és végül 1966. szeptember 8-án adásba kerülhetett az NBC-n a Star Trek, a The Man Trap (Veszélyeztetett egyedek) című epizóddal.

Fősze
replők:
Williem
ShatnerJames Tiberius Kirk kapitány (Másik híres sorozatszereppel.: T.J.Hooker volt 1982-86-között. Színész, író, emellett énekel, filmrendező és filmproducer is)

Leonard NimoySpock parancsnok. (Mission Imposible, Catlow,)

DeForest KellyDr. Leonard Horatio McCoy Parancsnok

James Doohan Montgomery Scott Parancsnok-helyettes (kutyakomédia, Trekkerek)

George TakeiHikaru Sulu hadnagy (Gépek lázadása, Halálos képesség, Trekkerek)

Nichelle Nichols Nyota Uhura hadnagy (Tor-túra, Kutyabajnok, Trekkerek)

Walter KoenigPavel Andreievich Chekov zászlós (A csontevő, Mad Cowgirl, Trekkerek) (állítólag azért került be a sorozatba, mert a Star Trek készítőit megvádolták azzal, hogy egyetlen orosz sem került be a sorozatba, pedig Ők voltak az elsők az űrben.)

Majel Barrett Christine Chapel nővér (A bolygó neve Föld, Trekkerk)

Grace Lee WhitneyJanice Rand segédtiszt (Trekkerek)


A sorozatban Kirk kapitány legendás öt éves küldetését kísérhetjük/izgulhatjuk végig az Enterprise csillaghajó fedélzetén. A sorozat jellemzően a hatvanas évek politikai és társadalmi problémáit mutatja be. A filmben szereplő két nagyhatalom (Ember-Klingon), feszült viszonya, igencsak hasonlít, az Amerikai- Szovjet hidegháborúhoz. A Star Trek idealizmusát mutatja a vegyes legénység is: színes bőrű Uhura hadnagy (Nichelle Nichols), a japán Sulu kormányos és persze a félvér földönkívüli Spock szerepeltetése. (Mindez a hatvanas években, alig 21-évvel Hirosima után, a hidegháború, a rasszizmus elleni harc idején.) A Star Trek egy optimista világot ábrázol, melyben a Földön béke van és az emberek, más intelligens fajokkal együtt élve/dolgozva fedezik fel az Univerzumot.

4 megjegyzés:

  1. Előbb utóbb csak eljön a Star Trek korszaka. :) De előbb túl kell élnünk egy 3. világháborút hozzá ezek szerint :D

    VálaszTörlés
  2. De jó, hogy megcsináltad ezt a post-ot! Amióta elkezdtem a blogomat, húzom-halogatom, nagyon nem volt kedvem így összeszedegetni. Te legalább megírtad és nekem nem kell. Majd a reklamálókat ideirányítom hozzád, itt elolvashatják :-D

    Ami a ST technikai vívmányait illeti, ezek nem véletlenek. A sorozatok készítése során komoly szakemberek, közöttük NASA alkalmazottak segítették tanácsaikkal az alkotók munkáját.
    Talán ez az egyetlen olyan sci-fi, aminek a technikai felszereléseit a valóságban is lehetséges kivitelezni - ahogy említetted te is, hogy néhány, ma már hétköznapinak számító eszköz ötlete eredetileg a ST-ben szerepelt.

    VálaszTörlés
  3. Hát mondjuk jól jönne már egy replikátor, vagy egy transzporter is. :D

    No meg a térhajtómű, hogy kereshessünk más lakható bolygókat.

    VálaszTörlés
  4. Tuvok, nekem első körben már egy teregetőgép is jól jönne :-D Csak sajnos azt még a Star Trek-ben sem találták fel... :-( :-P

    VálaszTörlés